26 Temmuz 2017 Çarşamba

Mavi Kuş - Mustafa Kutlu

Mavi Kuş Kitabı Mustafa kutlu

Kitabın adı: Mavi Kuş
Yazarı: Mustafa Kutlu
Dergâh Yayınları, 210 Sayfa

Hikâye kitaplarını hep severek okurum. Belki bu sevgim beni biraz da bu alanda yazmaya itiyor. Her ne kadar blogda, yazdığım hiç bir hikâyeyi yayınlamış olsam da zaman zaman kendimce hikâyeler yazıyorum. Kim bilir, belki bir gün, zamanının geldiğine inandığım bir vakit yayınlarım bazılarını.

Mustafa Kutlu’nun kitapları da daha çok hikâye türünde olduğu için, hep severek okurum. Bu zamana kadar sanırım 5-6 kitabını okudum ama tüm kitaplarını okumak gibi de gizli bir hedefim var nasip olursa. Mustafa Kutlu, şuan yaşayan önemli hikâye yazarlarımızdan birisidir. O yüzden kıymetini daha iyi bilmemiz lazım.


Geçenlerde bir blogda bir arkadaş, okuduğu bir Mustafa Kutlu kitabını bloguna taşımış. Bir başkası da bu ismi ilk defa duyduğunu yorum olarak belirtmiş. Bu yorumu okuduğumda çok şaşırmıştım. Aslında şaşıracak bir durum yoktu. O kişi pek tabii olarak Mustafa Kutlu’yu duymamış olabilirdi. Benim de duymadığım onca yazar ve kitap var. Ama ben Mustafa Kutlu’nun kitaplarını severek okuduğum için bu yorum bana çok garip gelmişti.

Mavi Kuş kitabını, gizli hedefim olan “Mustafa Kutlu’nun tüm kitaplarını okumak” fikrinin bana verdiği itici güçle, geçtiğimiz günlerde kütüphaneden aldım. Büyük bir heyecanla da okudum. Diğer kitaplarında hissettiğim duyguları bu kitabında da hissettim. Bu kitabı da çok sevdim.

Kitaba birkaç gün önce başlamış, birazını okumuştum. Özellikle bugün kalan kısmını bir çırpıda okuyunca, sanki film izliyormuşum gibi oldu.

Mavi Kuş aslında, kapak fotoğrafında resmedilen otobüsün adı. Tüm kitap, otobüsün köyden yola çıkıp, tren istasyonuna varmasını anlatıyor. Ve tabiî ki bu yolculuk sıradan bir otobüs yolculuğu değil. O otobüse binenlerin farklı hayat hikâyeleri anlatılıyor. Yani özünde bir otobüs yolculuğunun hikâyesi gibi görünse de, içinde bambaşka hikâyeler var.

Daha fazla ayrıntı verip kitabın büyüsünü bozmak istemiyorum. Hikâye severlere tavsiye ederim. Hikâye kitapları okumayı sevip de Mustafa Kutlu kitaplarıyla tanışmamış olanlara da bir an önce tanışmalarını ayrıca tavsiye ederim.

Kitapta altı çizilecek, bir yerlere not alınacak çok cümle var. Hepsini buraya taşımak isterdim ama bu yazı amacından sapsın istemedim. Sadece kitapta yer alan şu ünlü beyti burada paylaşmak istiyorum.
Şeb-i yeldayı müneccimle muvakkit ne bilir,
Müptela-ı gama sor kim geceler kaç saat.
Günümüz Türkçesiyle:
(En uzun gecenin hangisi olduğunu takvim yapanlar ve yıldız ilmi ile uğraşanlar ne bilsin!

Aşk yüzünden gam müptelası olmuşa sorun ki geceler kaç saattir!..)

4 yorum:

  1. Mustafa Kutlu'nun tüm kitaplarını okumak gibi hedef bende de var. Ama çok yavaş ilerliyorum maalesef :(
    Son beyit çok anlamlı. Yeniden hatırlamak güzel. Emeğin için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu hedefte ben de yavaş ilerliyorum. Ama bundan şikayetçi de değilim, zira yavaş ilerleyince tadını çıkara çıkara ilerlemiş gibi hissediyorum.

      Bi de Mustafa Kutlu'nun kitaplarını okumak, çok bölümlü bilgisayar oyunu oynamak gibi. Yani bir kitabını okuyorum, çok hoşuma gidiyor. Bir sonrakini merak ediyorum. Onu da okuyorum bir sonrakini merak ediyorum. Öyle bir şey (:

      Ben teşekkür ederim. Son beyit benim için de ayrı bir anlam ifade ediyor.

      Sil
  2. Affınıza sığınarak bu yazarı benim de ilk kez duyduğumu söylemek isterdim ve hemen ardından altı çizilesi cümleleri burada görmediğim için üzgün olduğumu da belirtmek istiyorum,yazarı biraz daha tanımakta katkısı olurdu kanımca.
    Beyit çok güzel ve derin anlamlı.
    Hayırlı sabahlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mustafa Kutlu gibi nice değerli yazarlardan haberimiz olmadığı oluyor bazen. Ama hikaye türünde okumayı seviyorsanız kendisinin kitaplarını tavsiye ederim. Ve eminim siz de seversiniz. Benim nazarımda kitaplarının ve kendisinin ayrı bir yeri var.

      Tavsiyeniz için teşekkür ederim. Bir daha bir kitap hakkında yazdığımda, altı çizili cümlelerden bazılarına yer vereyim, inşallah.

      Size de hayırlı sabahlar, mutlu günler (:

      Sil

Yorumlarınız bizim için çok değerlidir. Lütfen yorum yapın.