23 Mayıs 2017 Salı

Adam Otu Bitkisi

Adamotu Bitkisi Nedir? Faydaları-Zararları Nelerdir?

Bitkinin diğer adları; Abdüsselam otu, Âdem otu, İnsan otu


Adam Otu Bitkisi Kökü
Bu bitkiyle bir sokakta tanıştım desem yanlış olmaz sanırım. Bir gün Maraş’ta Kapalıçarşı civarlarında gezerken bir adamın bu bitkiyi sattığını görmüştüm. Adamotu ismi ve yapısı dikkatimi çekmişti. Satıcı adam bitkinin romatizma ağrılarına iyi geldiğini iddia ediyordu. Ben alıp denemedim ama merak edip araştırdım.

Fotoğrafta da görüldüğü üzere bitkinin kökleri bir adama, insana benziyor. Adını da buradan almış zaten. Yaptığım kısa bir araştırma sonucu bu bitkinin çok yönlü şifası olan bir bitki olduğunu ve tarihçesinin de çok eski olduğunu hatta Mısır medeniyetine kadar uzandığını öğrendim.


Adamotu bitkisi morumsu çiçekleri olan, toprak üstünde yapraklı, kazık şeklinde kahverengi kökleri olan bir bitkidir. İnsana benzeyen bu kök kısmı bazen bir tane bazen ise üç tane olabilir. Şifa kaynağı olan ve kullanılan kısmı da bu kök kısmı.


Adamotu Nerelerde Bulunur/Yetişir?

Genellikle Akdeniz ülkelerinde yetiştiği bilinmektedir. Ülkemizde ise Ege, Akdeniz ve Güney Anadolu’da görülür. Kendiliğinden yetişebilen bir bitkidir. Ekilmeyen boş alanlarda, kaya diplerinde görülür.


Adamotu Bitkisinin Morumsu Çiçeği

Adamotunun Faydaları Nelerdir?

Bir takım faydalarının olduğu bilinmektedir. Faydaları şunlardır;

  • ·         Ağrı Kesici özelliği vardır.
  • ·         Cinsel isteği artırıcıdır.
  • ·         İnsana güç verir
  • ·         Bitkinlik ve Halsizliği yok edicidir.
  • ·         Direnci artırır
  • ·         Kuvvetli bir ishal yapıcı özelliği vardır.

Adamotu Bitkisi Nasıl Kullanılır?

Bitkinin kullanılan kısmı, yukarıda da belirttiğim gibi, insana benzeyen kök kısmıdır. Bu kökler sonbaharda topraktan çıkarılır ve güneşte kurutulur. Daha sonra kuruyan kökler kazınır ve toz haline getirilir. Elde edilen bu toz içilerek kullanılabileceği gibi merhem şekline getirilip de kullanılabilir.

Bu bitkiyi romatizma ağrıları için kullananlar, kökten kazıdıklarını merhem şekline getirip ağrıyan yerlerine sürmek suretiyle kullandıklarını belirtmektedirler.
Kullanırken özellikle de içmek suretiyle kullanılacağı zaman mutlaka bilen birilerinden ölçü alınmalıdır ve o ölçüyle bir karışım yapılarak içilmelidir.


Önemli Uyarı:

Bu bitki aynı zamanda zehirli bir bitkidir. Bu sebeple gelişigüzel kullanılmamalı, mutlaka bilen birilerinden yardım alınmalı ya da kullanan birisinden bilgi alınmalıdır. Kontrolsüz ve bilinçsiz kullanım sonucu bir takım zehirlenmeler görülebilir. Hatta bazen bu zehirlenmeler ölümle bile sonuçlanabilir. Çok dikkatli olmak gerekmektedir.

Tam bir fikrim olmamakla birlikte bu bitkiye baharatçılardan, aktarlardan ulaşabilirsiniz. Ya da Maraş’ta olduğu gibi sadece bu bitkiyi satan insanlardan alabilirsiniz. Fiyatı konusunda da tam bir bilgim yok. Fakat 10-15 TL arası bir fiyat ödeyerekten işinizi görebilecek kadar adamotu bitkisi alabilirsiniz.

Siz de bu bitkiyi kullandıysanız ya da kullanan birilerini gördüyseniz lütfen yorum yazınız. Başka insanlar da istifade etsinler. Tüm ağrılara iyi gelmese bile, her şeyi iyi yapmasa bile, bazı şeyler iyi olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için çok değerlidir. Lütfen yorum yapın.