25 Temmuz 2017 Salı

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir


“Diş ağrısına ne iyi gelir” başlığını okuyup da “yahu blog mu okuyoruz yoksa sağlık sitesine mi geldik” diye düşünebilirsiniz. Ama konu tam da diş ağrısına ne iyi gelir sorusuyla ilgili olduğu için bu başlığı kullandım. Neyse.

Ablam 1-2 haftadır diş ağrısı çekiyor. Yirmilik dişi çürümüş sanırım ve çekilmesi gerekiyormuş. Geçenlerde doktora gitmiş ve doktor da “çekmemiz gerekiyor” deyince ablam kendini psikolojik olarak hazır hissetmemiş ve o yüzden de çektirmemiş.


Teşhis belli: diş çürümüş ve çekilmesi gerekiyor. Ama ablam bunu bir süre ertelediği için zaman zaman çok diş ağrısı çekiyor. İki gün önce de yine dişi ağrıyormuş. Yanıma geldi ve dişinin çok ağrıdığından bahsetti. Ben de hemen Google’a danışayım dedim. Sağ olsun Google çok yardımcı oldu. Bize onlarca öneri sundu.

Baktığımız sitelerde diş ağrısı için evde uygulanabilecek çözüm önerileri sunuluyordu. Birkaç tanesini ablam denedi ve sonuç aldı. Elbette bu sonuçlar geçici bir çözüm olduğu için kesin sonuç alamadı. O diş çekilecek yani (:

Olmasını istemem ama olur ya bir gün birilerinin de dişi ağrırsa diye ben de bunu bloga taşıyayım istedim. Belki bu sayede bir faydam dokunur diye düşündüm.

Diş ağrılarına çözüm bulmak amacıyla baktığımız sitelerdeki öneriler şu şekildeydi:

1- Ağrı kesici kullanmak: Evdeki herhangi bir ağrı kesici kullanmanın diş ağrılarına iyi geldiğini söylüyordu diş doktorları. (Not: Bu yöntem denendi ve sonuç alındı.)

2- Ağrı kesici kullanmak ve buz koymak: Gece yanakta bir şişlik ve ağrı ile uyanılırsa hem bir ağrı kesici yutulabilir ve hem de şiş olan kısma buz yanak üzerinden buz ile baskı yapılabilirmiş.

3- Yüksekte yatmak: Ağrının şiddetinden dolayı kişi uyuyamıyorsa, yüksek bir yastıkta yatabilirmiş. Yani iki veya daha fazla yastığı üst üste koyabilirmiş. Bu sayede iltihaplı bölgeye daha az basınç uygulanacağı için ağrı azalıyormuş. (Not: Bu yöntem de denendi ve sonuç alındı.)

4- Tuzlu su ile gargara yapmak: Biraz ılık suyun içerisine tuz koyup bu karışım ile gargara yapmak. Etkili bir yöntem olduğu söyleniyor.

5- Elma sirkesi: Biraz pamuğun elma sirkesine batırılarak ağrıyan diş üzerine hafifçe bastırılması suretiyle uygulanıyormuş.

6- Diş temizliği: Ağrıyan diş üzerinde ve dişlerin arasında bulunan gıda kalıntıları diş fırçası veya diş ipi yardımıyla temizlenmesi.

7- Karanfil yağı: Özellikle çürük nedeniyle diş üzerinde oluşan oyuklar için bu yöntem kullanılıyormuş. Pamuğa karanfil yağı emdirilip, diş üzerine koymak suretiyle uygulanıyormuş.

Önemli Not: Doktorlar diş ağrısı için herhangi bir ağrı kesici kullanılmasını öneriyorlar ama kesinlikle herhangi bir antibiyotik kullanılmasını önermiyorlar. Antibiyotik kullanımını önerecek kişinin gittiğiniz diş doktoru olduğunu özellikle vurguluyorlar. Yani ancak doktorunuz antibiyotik kullanmanızı isterse öyle kullanmanız gerekiyormuş. Aman dikkat.

Her hastalıkta olduğu gibi mutlaka uzman bir hekime danışmak en doğrusu tabiî ki. Benim buraya taşıdığım maddeler, o an için doktora gitme imkânının olmadığı durumlarda ya da ablamın yaptığı gibi diş çekiminin biraz ertelenmesi durumlarında, evde uygulanabilecek geçici yöntemler.

Allah kimseye, diş ağrısı vermesin. Diş ağrısı olanlara ve herhangi bir rahatsızlıktan dolayı şifa bekleyenlere de acil şifalar versin Rabbim.


Sağlığımıza, sevdiklerimizin sağlıklarına dikkat edelim ve şifa bekleyen tüm insanlar için de dua edelim. Biliyorsunuz en çabuk kabul edilen dualardan birisi de müminin mümine olan duasıdır. Dua edelim, iyi olsun.

4 yorum:

  1. http://nimeti-islam.blogspot.com.tr/2016/06/dis-agrs.html

    Ayrıca vitir namazında zammı sure olarak sırayla inşirah, tebbet ve İhlas surelerini okumaya devam edenlerin de diş sorunu yaşamayacağı söylenir.

    Allah'a hamdolsun dişim pek ağrımadığı için linkdeki uygulamayı yapmadım. Fakat duyduğumdan beri çoğu zaman vitir namazını bu şekilde kılmaya çalışıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir şey olduğunu bilmiyordum. Sayenizde öğrenmiş olduk. Teşekkürler.

      Sil
  2. heey saoool bak lazım olur faydalı bilgiiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle (: Neyin ne zaman lazım olacağı hiç belli olmuyor.

      Sil

Yorumlarınız bizim için çok değerlidir. Lütfen yorum yapın.