30 Mayıs 2017 Salı

Karıncalardan Nasıl Kurtulunur?

Buğday taşıyan karıncalar


Evdeki Karıncalardan Kurtulmanın Doğal Yöntemleri



Her ne kadar bu sene biraz geç gelmiş olsa da, yaz mevsimi nihayet geldi. Havalar, toprak ve su ısınmaya başladı. Ağaçlar meyve vermeye, bazı hayvanlar kış uykusundan uyanıp kendilerini yaza hazırlamaya başladı. Bu hayvanlardan bir tanesi de çok çalışkan ve kalabalık olmalarıyla bilinen karıncalar.

Karıncalar, toplumumuz tarafından sevilen, çalışkan olmaları sebebiyle de takdir edilip, örnek gösterilen hayvanlardır. Hatta karıncalarla ilgili bazı atasözleri ve deyimlerimiz bile vardır. (Konumuz bu değil fakat yine de yazımızın sonunda bu atasözleri ve deyimlerin bazılarına yer vereceğim.)* Fakat bazen karıncalar evimizi işgal edebiliyor ve rahatsızlık verebiliyor.


Geçtiğimiz günlerde İslami konulu, soru-cevap yoluyla bilgi veren bir televizyon programı izliyordum. Programa bir bayan izleyici bağlandı ve “hocam, evimizde karıncalar çıkmaya başladı. Bunlardan kurtulmanın hükmü nedir?” tarzında bir soru sordu. Hoca, işin dini boyutundan hareketle; “Karıncalardan doğal yöntemlerle, onları öldürmeden, onlara zarar vermeden kurtulmak en doğrusudur. Fakat doğal yöntemler işe yaramıyorsa ve karıncalar ciddi manada zarar veriyorlarsa ilaçlatmak suretiyle kurtulmakta bir sakınca yoktur.” Diye cevapladı ve bu yazımızın ilham kaynağı oldu.


Evet, değerli hocamızın da bahsettiği gibi öncelikle karıncalardan kurtulmak için doğal yöntemleri denememiz gerekir. Bu konuda yaptığım araştırmaya göre pek çok kişi, bu doğal yöntemler sayesinde evlerindeki karıncalardan kurtulduklarını ifade etmektedirler. Peki, bu yöntemler neler? Gelin Birlikte bakalım.

Karıncalardan Kurtulmanın Doğal Yöntemleri

Karıncalardan kurtulmada etkili yöntemlerden bazıları, karıncaların çıktığı ve gezdiği yerleri karıncaların sevmedikleri kokularda donatmak ve karıncaların önlerine fiziksel engeller koymaktır. Bu bağlamda;

1- Tarçın: Evde tespit ettiğimiz karınca yuvalarının ağızlarına ve karıncaların geçtiği yerlere toz tarçın dökmek.

2- Kahve Telvesi: Bu yöntem de tıpkı tarçın dökmek gibi uygulanır. Kahve telvesi karıncaların yuvalarına ve geçtikleri yollara dökülür. Bizim için hoş bir kokusu olan kahve kokusu, karıncaların pek hoşlanmadığı bir kokudur.

3- Bebek Pudrası: Bir miktar bebek pudrasını karıncaların geçtikleri güzergâhlara dökmek suretiyle kullanılır. Fakat bebek pudrası konusunda kullanıcıların farklı yorumları bulunmaktadır. Bazı kullanıcılar pudranın karıncaları öldürdüğünü gözlemlerken bazıları da karıncalara bir zarar vermediğini gözlemlemişlerdir.

4- Narenciye ve kabukları: Özellikle bu konuda limon kabukları önerilmektedir. Limon kabuklarını küçük parçalara bölmek suretiyle karınca yuvalarına koyarak yine onları uzaklaştırabiliriz. Ya da bir diğer yöntem olarak, limonu küçük parçalara bölerek üzerlerine kuru nane serperek bunları karınca yuvalarının önlerine koymaktır.

Yine limon parçaları üzerine karanfil dökmenin de etkili olduğu görülmüştür.

5- Sirke: Bu yöntemi kullanmak için öncelikle biraz sirke ve suyu karıştırmak gerekiyor. Elde edilen karışım bir sprey şişesine boşaltılır ve karıncaların görüldükleri yerlere sıkılır.

6- Acı Toz Biber: Acı biberi, insanlar olarak bizlerden de sevenler olduğu gibi sevmeyenler de vardır. Fakat karıncalarda durum biraz farklıdır. Onlarda acı biberi seven görülmemiştir. Görüldüyse bile henüz ‘acı seven karıncalar olarak’ tarihe geçmemiştir. (: Toz şeklindeki acı biberi karıncaların geçtikleri yerlere dökmek suretiyle onları uzaklaştırabiliriz.

7- Tebeşir: İlginç bulduğum yöntemlerden birisidir. İki şekilde kullanılır. Birincisi: karıncaların gelmesini engellemek için çizgi çekmek suretiyle. Yani, örneğin karıncalar pencereden geliyorsa pencerenin önüne tebeşirle bir çizgi çizilir. Karıncaların bu çizgiyi geçemedikleri söylenir.

Tebeşirle yapılan diğer yöntem ise, tebeşiri toz haline getirerek kullanmaktır. Tebeşirde bulunan kalsiyum karbonat sayesinde karıncalar oradan uzaklaşacaktır.

8- Kireç: Karıncaların geldikleri yere kireç dökmek suretiyle uygulanan bir yöntemdir.

Not: Karıncaları evimizden uzak tutmak için, onları evimize çeken şeyleri de ortadan kaldırmak gerekir. Örneğin evdeki, özellikle mutfaktaki yemek ve ekmek kırıntıları karıncalar için birer besin kaynağıdır. Yine bu noktada evin temizliği çok önemlidir. Evimiz temiz olursa karıncalar evimizde yiyecek bir şey bulamaz ve evimizde barınmazlar. Böylece evimizi terk etmek zorunda kalırlar.

Araştırdığım kadarıyla karıncalardan kurtulmanın doğal yöntemleri bu şekildedir. Evinizi, karıncalar davetsiz olarak ziyaret ettiyse ve onlardan, onlara zarar vermeden kurtulmak istiyorsanız bu yöntemleri deneyebilirsiniz. Hiçbir şekilde çözüm bulamıyorsanız ve karıncalar size ve yiyeceklerinize ciddi şekilde zarar veriyorsa o zaman ilaçlatmak veya kimyasal bir takım ilaçlar kullanmak suretiyle onlardan kurtulabilirsiniz. Elbette karıncalardan onları öldürmek suretiyle kurtulmak bizim için son seçenek olmalıdır. Ama bazı insanların buna mecbur olduklarını da görüyoruz.

Denenmiş Bir Yöntem: Tarçın


Geçtiğimiz yıllarda aynı sorunu biz de yaşadık. Havaların ısınmasıyla evimizde karıncalar görülmeye ve evin her tarafında dolaşmaya başladılar. Biz de ne yapsak ne yapsak diye internete başvurduk ve yukarıda sıraladığım maddeler ve benzerleriyle karşılaştık. O an için imkânlar dâhilinde yapabileceğimiz şeylerden birisi tarçın kullanmaktı.

İlk iş olarak karıncaların çıktıkları ve gezdikleri yerleri tespit ettik. Özellikle dış kapının altından bir yerden çıkıyorlardı. Oraya ve karıncaların geçtikleri güzergâhlara tarçın döktük. Bunu birkaç kez uyguladık ve 3-4 gün içerisinde karıncaların evimizi terk ettiklerini gördük. Bunu bizzat uyguladığım için tavsiye ederim, fakat işe yarayıp yaramayacağı konusunda garanti veremem (: Çünkü bizde işe yaramıştı ama bu yöntemi kullanıp sonuç alamayanlar da var elbette.

Sizler de bu yöntemleri denediyseniz, işe yaradıysa veya yaramadıysa lütfen yorum yazarak fikrinizi beyan edin. Birbirimize yardımcı olalım, olalım ki her şey iyi olmasa bile bazı şeyler iyi olsun.


*Karıncalarla İlgili Deyim ve Atasözleri:

Karıncayı bile incitmemek: Çok merhametli ve ince duygulu olmak.
Karınca duası gibi: Daha çok karışık ve küçük yazılan yazılar için kullanılan bir deyim.
Karınca yuvası gibi: Karıncalar kalabalık oldukları için, kalabalık yerleri tasvir etmekte kullanılan bir deyim.
Karıncadan ibret al, yazdan kışı karşılar: Bir atasözüdür. Fırsat varken çalışmayı, vakti iyi değerlendirmeyi anlatmak için kullanılır.
Devler gibi eserler vermek için karıncalar gibi çalışmak gerekir: Karıncaların çalışkanlığını vurgulayan bir özlü söz.

Karıncalarla ilgili bu ve benzeri pek çok atasözü, deyim ve özlü söz bulunmaktadır. Biz bu kadarla yetineceğiz (:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için çok değerlidir. Lütfen yorum yapın.