9 Mayıs 2017 Salı

Balık Kavağa Çıkınca Deyimi ve Öyküsü

Balık Kavağa Çıkınca Deyimi ve Öyküsü; Okuduklarımdan

İyiolsun Blog’daki “Okuduklarımdan” bölümünü açmak iyi oldu. Zira artık okuduğum ve hoşuma giden şeyleri bu bölümde kolayca paylaşabileceğim ve başka insanların da istifade etmesine olanak sağlamış olacağım.

Balık kavağa çıkınca deyimi

Okuduklarım Bölümünün ilk yazısı bir deyimin öyküsü; Balık Kavağa Çıkınca Deyimi. Öyküsü şöyle;

- Eski İstanbul, şimdikine kıyasla gerçekten bir balıkçı şehriymiş. Balığı da balıkçısı da çokmuş. Tutulan balıkların satılması, Yemiş İskelesi ve balık pazarından başlayan ve bu merkezlerin etrafında semt semt genişleyerek büyüyen pazarlarda yapılırmış. Balığın çok fazla tutulduğu günlerde ise, Tophane’den Rumeli Kavağı’na ve Üsküdar’dan Anadolu Kavağı’na kadar her yere çeşitli vasıtalarla götürülüp satılırmış.

Rumeli ve Anadolu Kavağı’na kadar balık satıcılarının gitmesi balığın çok bol olduğu zamanlarda görülürmüş.

O devirlerden bir günde ihtiyar bir kadın balık alacakmış. Balıkçının istediği parayı çok pahalı bulduğundan “yarısını vereyim iş tamam olsun” demiş. Bîçare balıkçı bu pazarlığa çok içerlemiş ve: “Hanım teyze” demiş. “O senin dediğin fiyata ancak balık kavağa çıktığı zaman satarız.”

Bu deyim; hiçbir zaman olmayacak, gerçekleşmeyecek işler için alay yollu söylenirmiş.

Hakikaten çok ilginç bir öyküsü varmış bu deyimin. Ben bu öyküyü okuyuncaya kadar kavak kelimesinin böyle bir anlamı olduğunu bilmiyordum ve zihnimde hep kavak ağacı canlanıyordu. Fakat gördüm ki işin aslı öyle değilmiş. Okumak lazım. Bunun gibi bilmediğimiz pek çok şeyi öğrenmek için çok okumamız lazım.

Öykünün Kaynağı: Deyimler ve Öyküler 1 Kitabı – Selim Gündüzalp, Zafer Yayınları, Sayfa 24-25

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için çok değerlidir. Lütfen yorum yapın.