14 Şubat 2018 Çarşamba

Hesaplamadan Edemiyoruz

Hesaplamadan Edemiyoruz

Başka milletlerle pek temas halinde olmadığım için onların nasıl düşündüğünü, bizimle aynı şeyi yapıp yapmadıklarını bilmiyorum. Ama bu noktada ülke olarak aynı zihniyete sahip olduğumuzu, aynı şeyi düşündüğümüzü ve aynı şekilde mantık yürüttüğümüzü gözlemledim. Belki de bu, bir millete mensubiyetin değil de insan olmanın bir özelliğidir.

Neden mi bahsediyorum? Anlatayım;

I.

Şuan kalmakta olduğum vakıf yurdu, sabahları belediyenin temizlik görevlilerinden birkaç kişiye kahvaltı imkânı sağlıyor. Yani sabahları kahvaltıya indiğim zaman yemekhanede belediyede çalışan birkaç tane temizlik görevlisi oluyor mutlaka.


Geçen gün yine kahvaltı için indiğimde, 55 yaşlarında bir amca kahvaltısını yapıyordu. Ben de kahvaltı tabağımı, çayımı alıp, amcaya selam verip masasına oturdum. Biraz sonra amca nereli olduğumu sordu ve böylece aramızda kısa bir muhabbet geçti.

Hoşbeşten sonra amca; “bu yurtta kalanlar aylık ne kadar ücret ödüyor?” diye bir soru sordu. Ortalama bir miktarı söyleyerek cevap verdim. Amca, şöyle biraz düşündükten sonra:

“En az 200 öğrenci olsa, her biri aylık … para verse, senede şu kadar bin lira para eder. Valla güzel para!” Diye bir hesap yaptı.

Amcanın bu hesabı bana yabancı gelmedi. Hatta geçen günlerde yaptığım bir yolculuğu anımsattı.

II.

Şubat ayının ilk haftalarında yakın mesafede bir şehirlerarası yolculuk yaptım. Gittiğim araç minibüs tarzı bir araçtı ve ücretler yola çıkılmadan önce değil, yola çıkıldıktan sonra araç içinde toplanıyordu.

İlk defa bindiğim için kişi başı fiyatının 14 TL olduğunu öğrendim. Biraz sonra giderken diğer yolcuları saymaya başladım ve kendi kendime bir hesap yaptım.

Kişi başı 14 TL’den hesaplarsak, araçta şu kadar kişi var ve o da ortalama şu kadar TL para eder. Bu araç gün içerisinde şu kadar sefer yapsa toplamda şu kadar kazanır. Bu kazancın şu kadarını yakıta harcasa geriye şu kadar kalır. Bunun da şu kadarı şuraya gitse…

Hesap uzayıp gitti.

III.

Yukarıda anlattıklarım sadece benim başımdan geçen, yakın zaman önce meydana gelen hadiseler. Ve bu zamana kadar da bunun gibi pek çok örneğe şahit oldum.

Şimdi düşünüyorum da neden böyle bir şey yaptığımızı anlamakta zorlanıyorum.

Bu durum içgüdüsel olarak mı meydana geliyor yoksa böyle alışageldiğimiz için mi sayma ihtiyacı hissediyoruz, bilmiyorum.

Ortalama bir gelir hesaplaması yapmak ne işimize yarayacak, bilmiyorum.

Geliri iyi ise o işe mi gireceğiz, bilmiyorum.

Siz de benim gibi yapıyor musunuz, bilmiyorum.


Yapanlar var, biliyorum (:

6 yorum:

  1. Zihinden matematiğim iyi olmadığı için pek tercihen hesap etmiyorum... ancak, zaman zaman ek iş yapmayı düşündüğüm anlarda böyle hesaplar yapmıyor değilim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fıtratla alakalı galiba. Ister istemez düşünüyoruz (:

      Sil
  2. Evet ben de bu duruma çok şahit oluyorum ama "genellikle" bu hesapları yapanların erkekler olduğunu gözlemliyorum. Şimdiye kadar sadece (çevremden) bir kadın gördüm böyle hesaplama yapan, o da kendi ticarethanesini halen işleten biri. :) İnanın ben de bu hesaplamalara ne gerek var diye düşünüyorum. Çünkü (çevremdeki) o hesaplamaları yapanlar yine her zamanki işlerine güçlerine gidiyorlar zira. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toplum olarak geçim derdi erkeklerde olduğu için erkekler daha çok kafa yoruyor bu tür şeylere (:

      Ama dediğiniz gibi çoğunlukla yine herkes kendi işine bakıyor (:

      Sil
  3. Buna benzer hesaplara bende çok şahit oluyorum. Kısa yoldan zengin olma arzusunun artıyor olması, maddi açıdan diğer kişilerle mukayese yapmanın artması gibi durumlar etkili olmuştur belki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de temel sebepler onlar. Pek çok kişi maddi açıdan çıkar yol arıyor.

      Sil

Yorumlarınız bizim için çok değerlidir. Lütfen yorum yapın.