24 Şubat 2018 Cumartesi

Bir Öğretmen Nasıl Olmalı?

öğretmen tahtası

Bu yıl üniversite eğitimimin son yılı, son dönemi içerisindeyim. Pedagojik formasyon dersleri alıyorum ve bu dönem staj uygulama dersimiz var. Yani her hafta bir okula giderek orada derslere giriyoruz ve öğretmenlik hakkında, uygulamalı eğitim görüyoruz.

Geçtiğimiz Perşembe günü, benim ilk staj günümdü. Heyecanımı bastırmaya çalışarak uygulama okuluna gittim ve derslere katıldım.

Uzun bir zaman sonra ilk ve ortaokul öğrencilerinin bulunduğu bir ortama girdiğim için oldukça farklı geldi bana. Çocukların heyecanlarına, tertemiz duygularına, masum kaygılarına şahit oldum. Okulda “yeni biri” olarak gördükleri için bana meraklı gözlerle bakışlarını izledim tebessümle (: Hepsi de o kadar masum görünüyorlar ki…


Böyle tertemiz, bozulmamış fıtratları görünce bir öğretmenin sorumluluğunun ne kadar büyük olduğunu fark ettim. Yapılacak en ufak bir hata çok daha büyük sorunlara sebep olabileceği gibi yapılacak her doğru davranış da, Allah’ın izniyle çok daha güzel neticelere vesile olacaktır. Bir öğretmen adayı olarak, nasip olur da öğretmen olursam görevimi en iyi şekilde yapmayı isterim.

Bu konuda sizlerden özellikle de anne-babalardan fikir almak istiyordum ki, Beyda Hanımın şu yazısını gördüm. Oğlunun okulda, öğretmeniyle yaşadığı bir olayı anlatmış Beyda Hanım. Bu talihsiz olayı da okuyunca böyle bir konuda fikir almanın çok isabetli olacağına karar verdim.

Sizce iyi bir öğretmen nasıl olmalı? Öğretmenden beklentileriniz nelerdir? Öğretmen neler yapmalı, neler yapmamalı?

Bu gibi soruları çoğaltabilirsiniz. Vereceğiniz cevaplar benim için gerçekten çok önemli olacak. Belki de hayatım boyunca bana yol gösterecek. O yüzden önemsiyorum bu konuyu.


Son olarak sizden bir isteğim daha var. Lütfen dualarınızda bana da yer verin. Daha iyi olsun diye.

12 yorum:

  1. Bir öğretmen nasıl olmalı?..
    Düşündüren bir soru gerçekten.
    Önce benim sonra çocuklarımın öğretmenlerini hatırlamaya çalıştım.
    Kimileri çocuklara düşkün olup okula girince çok başka bir kişiliğe bürünür kimileri ise sıradan bir meslekmiş gibi öğrendiklerini aktarma derdinde.
    Bir patronum vardı bir zamanlar dedi ki:Yapacağın iş küçük veya gözünde önemsiz olsa bile kendinden mutlaka bir şeyler kat.
    İnsan kendinden bir şeyler katmalı hele ki öğretmense.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz üzerine düşündüm de benim de kendi ögretmenlerim geldi aklıma. Kendinden bir şeyler katmak.. gerçekten çok önemli.
      Teşekkür ederim. Bunu hep hatırımda tutacağım inşallah.

      Sil
  2. Öğretmenlik yapmış bir insan olarak size önerim şunlar olabilir: Eşit davranmaya çalışın, adaletli olun, bu mesleği severseniz hiç sıkılmazsınız, öğrencilerinizi evlatlarınız olarak düşünün ve öyle yaklaşın.
    Yüksek lisans eğitimim dolayısıyla öğretmenliğe ara vermek zorunda kaldım. Umarım istediğiniz gibi bir öğretmen olursunuz, yolunuz açık olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok önemli ilkeler bunlar. Kolay gibi görünse de bazılarını uygulamak zor olabilir.
      Önerileriniz ve güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim (:

      Sil
  3. Ben de staj yaparken kendime bu soruyu sormuştum.
    Bence ilk adım sağlam bir empati kurmaktan geçiyor. Yeni nesil bizlerden farklı; istekleri, beklentileri, iletişim kurma biçimleri.. Ufak bir empati kırıntısının bile onları mutlu edeceğine inanıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hmm.. farklı bir yaklaşım. Haklısınız. Özellikle bu nesil kendileri gibi olan, onları anlayan birilerini istiyor.
      Ufuk açıcı oldu. Teşekkür ederim. (:

      Sil
  4. İnşallah her şey istediğiniz gibi olur, iyi olur :)
    Bir öğretmen pusula olmalıdır bana göre, yarının büyükleri bugün öğretmenlerin elinden geçecek ve onları çok iyi bir şekilde yetiştirmelidir. Disiplinli ve bir o kadar da anlayışlı olmalı.
    Saklı cevherleri bulmalı, bulunmuş olanı artırmalı ben hep düşünmüşümdür öğretmenlik çok kutsal bir meslek, her meslek zordur ama öğretmenlik bir başka bence.
    Umarım yarınlar daha iyi olur ve bizler yarınlara ulaşacak öğrencileri yetiştiren idealist, başarılı öğretmenler oluruz :)
    Size başarılar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok zor ve çok sorumluluğu olan bir meslek. Bunu hepimiz yaşamışızdır. İyi öğretmenlerimiz ve kötü diyebileceğimiz öğretmenlerimiz olmuştur. Bu da onların da insan olmasından kaynaklanıyor.

      Önerilerin ve dileklerin için çok teşekkür ederim. (: Hepsini zihnimin bir köşesine kaydediyorum.

      Sil
  5. Çok önemli bir konuya değinmişsin. Tam da yaşadığımız öğretmen vakasının üstüne. Öğretmen öncelikle kendisini eğitmeli ve empati kurabilmeli. Şayet empati yeteneğinden yoksunsa, zaten kendisine bile verebileceği bir şey kalmadığından öğrencilere ne verebilir ki... İnsan olmak lazım önce. Yoksa notlar olur bir şekilde. Çocuğun o anki ruh halini anlayabilmeli. Yoksa ne kadar okusan, staj yapsan da boş. Gözlemlemek önemli. Ama günümüzde her şey müfredat ve not olmuşken sanırım çok şey istiyorum. Öğretmenlik hayatında da başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşadığınız olaya çok üzüldüm gerçekten. Ama ne yazık ki yaşanabiliyor. Ben de bir öğretmen adayı olarak, özellikle de yazdıklarınızı okuduktan sonra böyle bir yayın hazırlama ihtiyacı hissettim. Çünkü her bir çocuk bir dünya ve çocuklar bizim geleceğimiz.

      Onların sorumluluğunu taşımak çok ağır bir şey. Çocuklar üzerinde kötü izler bırakma konusunda endişelerim var doğrusu. Hep iyi olsun diye uğraşacağım ve bu noktada elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım ve de bol bol dua edeceğim. Rabbim beni kötü şeylere vesile olmaktan korusun, iyi şeyler yapmayı nasip etsin diye. Sizler de dua edin lütfen.

      Bu yazdıklarınız ve önerileriniz kulağıma küpe olacak inşallah. Teşekkür ederim.

      Sil
  6. Sanırım siz ilk şartı yerine getirmişsiniz "sevgi"hatta"aşk". Nasıl ki seven sevdiği için her türlü fedakarlığı yüksünmeden yapıyorsa. Öğretmen de o sevginin gereklerini yerine getirir. Bu konudaki düşüncelerimi "ziller çalacak"isimli yazımda belirtmiştim. Yolunuz açık olsun. (dildennagmeler.blogspot.com)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıymetli yorumunuz için Çok Teşekkür ederim. Yazınızı okuyacağım. Memnun oldum.

      Sil

Yorumlarınız bizim için çok değerlidir. Lütfen yorum yapın.