24 Ağustos 2017 Perşembe

Özür Dilemek Erdemdir


Bugün çarşıda işlek bir yerde oturmuş bekliyordum. Hemen yan tarafımda bir inşaat vardı. Daha doğrusu yeni biten bir inşaata son dokunuşlar yapılıyordu. Mermer yüklü bir kamyonet geldi. Birkaç işçi bu mermerleri kamyonetin kasasından indirmeye başladılar. İndirme işlemi sırasında insanlar da kamyonetin etrafından geçmek zorunda kalıyorlardı. İşçiler de buna dikkat etmeye çalışarak mermerleri indiriyorlardı.

Bir işçi eline aldığı uzunca bir mermeri indirirken, farkında olmadan arkasından geçen biraz yaşlıca bir amcanın koluna çarptı. Amca biraz canı yanmış bir şekilde geriye doğru çekildi ama olan olmuştu. Mermer, amcanın kolunu biraz acıtmış ve saatinin camını da çatlatmıştı. İşçi pek oralı olmadı ve elindeki mermerleri götürdü, yenisini almaya geldi. Bu sırada amca acıyan canı yanına kâr kalarak, biraz sitem dolu bir şekilde: “gördün mü bak! Saatimin camı çatladı” dedi, işçi yine aynı umursamaz tavırla: “biz de işimizi yapıyoruz amca” dedi ve bir başka mermeri almak üzere hamle yaptı. Amca da çaresiz, yoluna devam etti.


Bu olay üzerine kendi kendime düşünürken aklıma bir soru takıldı. “Özür Dilerim” demek ya da “Kusura Bakma” demek çok mu zordu acaba? Bu olay üzerinde düşünürsek o genç işçinin o amcadan özür dilemesi daha güzel, daha iyi olmaz mıydı? Bir sözle de olsa o amcanın gönlünü alsa, “kusura bakma amca görmedim” dese, canının acıyıp acımadığını sorsa ne iyi olurdu değil mi? Ama olmadı.

Aradan çok geçmemişti ki yine aynı yerde, bu kez farklı iki insan. Kalabalıkta bir tanesi diğerine çarptı ve şöyle dedi: “Özür dilerim, bir an göremedim.” Diğeri: “Önemli değil” dedi ve bu ikisi de yollarına devam ettiler. Özür dileyen ne kaybetti? Hiçbir şey. Ne kazandı? Bence çok şey.

Özür dilemek bir erdemdir ve bence özür dilemek bir helalleşmedir. Yanlışlıkla da olsa hakkına girdiğin insandan hakkını helal etmesini istemenin bir başka yoludur.

Bu yazıyı özür dilemeyen o işçiyi kınamak için yazmadım. Sadece özür dilemenin, teşekkür etmenin çok güzel şeyler olduğunu bir kez daha hatırlatmak için yazdım. Zira bu tür değerlere çok ihtiyacımız var. Ardımızdan gelen nesle bunu yaşayarak öğretmemiz gerek.

Son olarak buradan çıkacak sonuçlar:

1- Özür dilemek bir erdemdir, bir helalleşmedir.
2- Özür dilemek sizi küçültmez aksine değerinizi yüceltir.
3- Özür dilemek insan fıtratında vardır zira insan her zaman hata yapabilir.
4- Kol saati kullanıyorsanız dikkatli olun. Zira bir gün sizin kolunuza da bir mermer çarpıp saatinizin camını çatlatabilir.
5- Özür dileyerek kırılan bir saat camını onaramayabilirsiniz ama kırılan bir gönlü onarabilirsiniz.
6- Kırılan camı yaptırırsanız daha makbule geçer. (:


İnsan olarak daha pek çok güzel değerimiz var, olmalı da. Bunlar güzel şeyler, insanlığımızın bir gereği. Dikkatli olmaya çalışalım ama yine de olur ya bir hata edersek de özür dilemekten çekinmeyelim. Gönül almaya çalışalım, iyi olsun.

2 yorum:

  1. 'Özür dilemek sizin haksız olduğunuzu göstermez, karşıdaki insana verdiğiniz değerin egonuzdan yüksek olduğunu gösterir' diye bir söz var. Hakikaten öyle bence.
    Özür dileyerek bir insanın gönlünü kazanabilmek çok mühim. Hem helalleşerek gitmiş oluruz ahirete.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda hemfikiriz. Kalbini kırdığımız, tanımadığımız insanlarla helalleşmek nasip olmayabilir ama özür dileyerek helallik alınmış olur. Bu bir fırsat bence.

      Sil

Yorumlarınız bizim için çok değerlidir. Lütfen yorum yapın.