16 Ağustos 2017 Çarşamba

İnsan Olmak


Küçük yeğenim her gün öğleden sonra 1-2 saat uyuyor. Bu durum onun gelişimi için oldukça önemli olduğu için biz de onun uyuması için özen gösteriyoruz.

Bir gün yeğenim oyuncaklarıyla oynamaya dalmıştı. Saate baktım ve her gün uyuduğu saatin yaklaşmış olduğunu gördüm.

-Uyku saatin yaklaşıyor, biraz daha oyuncaklarınla oyna sonra uyursun, dedim. Bu sözlerimden pek hoşlanmadı. Biraz da kızarak:


-Hayır, bugün uyumayacam. Hatta gece de uyumayacam. Bundan sonra hiçbir zaman uyumayacam, dedi. Gülümseyerek:

-Peki, nasıl istersen öyle olsun, dedim ve o oyununa devam etti.

Aradan kısa bir süre geçtikten sonra yani her günkü uyku saati geldiğinde yeğenimin uykusu geldi. Baktım, bir yere uzanmış ve uykulu gözlerle televizyon seyrediyor. Birkaç dakika sonra uykuya daldı. Ben de üzerine bir şeyler örtüp, onu uykusuyla baş başa bıraktım.

Sonra bu olay zihnime takıldı ve üzerinde düşündüm biraz. 4,5 yaşındaki yeğenimin bu davranışıyla biz yetişkinlerin davranışı ne kadar da birbirine benziyordu. Kendimi düşündüm. Bazen bir şeyi asla yapmamaya dair kendime söz veriyordum ama aradan çok geçmeden o şeyi yaparken buluyordum kendimi. Ya da bir şeyi yapacağıma dair sözler veriyordum ama sonra vazgeçiyordum o şeyi yapmaktan. Ve biliyordum ki, bu durum sadece bana has bir şey değil. Hepimiz yapmıyor muyuz?

Sanırım bu bizim fıtratımızda var yani insan olmamızda. Hatasız ve kusursuz insan olmaz. İnsan olarak elbette hatalar yapabiliriz fakat bu yaptığımız hataları fark edebilmeliyiz. Günah işlemişsek tövbe etmeliyiz. Defalarca kez günah da işlesek tövbe etmeliyiz, önemli olan hiç günah işlememek değil günah işlediğini fark edip tövbe edebilmek.

O sebeple olsa gerek ki, Allah günahsızları sever diye bir ayet yok. Onun yerine “Allah tövbe edenleri sever”, “Allah tövbeleri kabul edendir” diye ayetler var.


Hata etmek de tövbe etmek de fıtratımızda var. Sanırım insan olmak bunu gerektiriyor. Yaşımız kaç olursa olsun…


7 yorum:

  1. Alışkanlıklardan uzak durmak epey zordur,herkes için.
    İyi veya kötü bir alışkanlık bu yüzden kolayca unutulamaz ama elbette yerine yeni ve güzel alışkanlıklar edinilebilir tövbe etmek en güzeli günah işlenmiş ise örneğin hemen ardından tövbe etmek en güzel kötü bir davranışı ise güzel bir davranış yok edebilir hatta kötü davranışı beş iyi davranış yok eder diye okumuştum bu yüzden kötü bir davranış için beş güzel eylem,bir günah için bolca tövbe etmekte fayda var.
    Hepsi bize güzellik katacaktır❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi sanırım; bir alışkanlıktan vazgeçmek için başka güzel alışkanlıklar edinmek gerek.
      Kötü bir davranışın beş iyi davranışla yok olmasını ilk defa duydum. Beş rakamı ve daha fazlası daha efdal sanırım. Ayette bu konuyla alakalı şöyle buyruluyor:
      “Ancak kim zulmeder de sonra (yaptığı) kötülüğün yerine iyilik yaparsa bilsin ki şüphesiz ben çok bağışlayıcıyım, çok merhamet edenim.” - Neml 11.
      Yani her kötülüğe en az bir iyilik.. Fazlası bize güzellik katacaktır.

      Sil
    2. Psikoloji konulu bir yazıda okumuştum🙃

      Sil
  2. Farkında olmak önemli. Ama daha önemlisi farkındalığın gereği olarak o hataları tekrar etmemek. Sorun burada gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız.
      "İlk yapılan yanlışa kaza, ikincisine hata, üçüncüsüne ise tercih denir." Bu söz özetliyor gibi.

      Sil
  3. heey okudum notunu. yayınla tabii. bi dee, kitap okuma başarına sevindim. en güzel şey yaa, okumak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. (: Okumak gibisi yok doğrusu.. :)

      Sil

Yorumlarınız bizim için çok değerlidir. Lütfen yorum yapın.