2 Ağustos 2017 Çarşamba

Bütün Kadınlar Aptal Sen Hariç - Erdal Demirkıran


Kitabın adı: Bütün Kadınlar Aptal Sen Hariç
Yazarı: Erdal Demirkıran
Kashna Kitap Ağacı, 359 Sayfa

Adını duyduğumdan beridir merak ettiğim kitaplardan bir tanesiydi. Geçen hafta kütüphanede görünce hemen aldım.

Kitabın adı biraz farklı ve çarpıcı ama yazarı Erdal Demirkıran olunca buna şaşırmamak gerekiyor. Zira yazarın diğer kitaplarının isimlerinin de bundan kalır yanı yok. Örneğin: Ben Dünyanın En Akıllı İnsanıyım, Sadece Aptallar 8 Saat Uyur, Parayı Bulduğum An Alayını, İflas Etmenin Yolları gibi.


Bu kitap hakkında bir değerlendirme yazısı yazıp yazmamak konusunda çok kararsız kaldım ama sonunda yazmaya karar verdim. Zira kitap +15 yaş için yazılmış, kadınlardan bahsediyor ve kadınlara hitaben yazılmış bir kitap. İçinde kadına dair pek çok konu ele alınmış ki buna mahrem konular da dâhil olunca biraz çekindim açıkçası. Ama yine de kitabın pek çok bölümünün yararlı olduğunu düşündüğüm için, diğer insanlara da fayda sağlayacağını inandığım için ve buna vesile olabilmek için yazmaya karar verdim.

Kitabı genel olarak beğendim. Hatta bu zamana kadar okuduğum en iyi Erdal Demirkıran kitabı diyebilirim. Ha, diğer kitapları kötü mü? Değil elbette ama bu diğerlerinden daha başarılı olmuş bence. İçindeki fikirler ve tespitler daha gerçekçi ve etkili olmuş. Beni de bu kitap hakkında yazmaya ikna eden şey de bu etkili tespit ve fikirler oldu diyebilirim. Örneğin kitabın 200. sayfasından sonra gelen pasajlarda anlatılanlar çok önemli şeyler bence. Bu bölüm birden fazla sayfadan oluştuğu için burada onları alıntı yapamayacağım ama o bölümler toplumumuzda gençler için ciddi bir sorun olan taciz, tecavüz, istismar, kandırma, kandırılma gibi çok mühim konuları ele alıyor. Çok etkili, çarpıcı ve gerçek örnekler sunuyor okuyucuya. Bu bölümü okuduktan sonra aklıma gelen ilk şey: burada yazılanları tüm gençlerin, annelerin, babaların, kısacası herkesin okuması gerektiği oldu. Zira bu çok büyük bir tehlike ve gerçek bir sorun.

Kitap bazı kadınların türlü konulardaki absürt davranışlarını anlatarak şu mesajı veriyor: “Eğer bunları sen de yapıyorsan tam bir aptalsın ama yok bunları yapmıyor ve farklı davranıyorsan aptal değilsin. Bir kadınsan aptal olmamalı ve bu tür aptallıkları yapmamalısın” diyor. Açıkçası pek çok konuda yazara hak verdim. Kitap aynı zamanda bir kişisel gelişim kitabı olduğu için, kadınların daha başarılı olmaları gerektiğini savunuyor.

Yazar zaman zaman sert ifadeler kullansa da asla kadınları aşağılamak için yazmamış bu kitabı, aksine kadınlar hak ettikleri değere kavuşsunlar diye yazmış. Kadını tüm yönleriyle ele almış diyemem belki, illaki eksiklikleri vardır ama pek çok yönüyle ele almış diyebilirim.

Kitap yukarda da dediğim gibi kadınlara hitaben yazılmış olsa da bence geri planda erkekler için yazılmış bir kitap. Zira bir kadın aptalca davranıyorsa bunun ceremesini sadece kendisi çekmiyor. Etrafına, ailesine ve eğer evliyse özellikle de kocasına çektiriyor. Ama kadın akıllı olursa elbette bu durum kocasına da olumlu olarak yansıyacaktır. Yazar belki de bunu düşündü, kim bilir (:

Hâsıl-ı kelam bu kitabı da çok beğendim ve tavsiye ederim. 359 sayfa gibi bir hacmi de olsa kısa sürede okunabilecek türde bir kitap. Akıcı bir dili ve sade bir üslubu var. Tabi bir de Erdal Demirkıran’ın espri ve nükteleri de işin içine karışınca daha eğlenceli oluyor.

Not: Yukarıda pek çok kez “aptal” kelimesini kullandığımın farkındayım. Ama bu kelimeyi yazarın ifadesi olduğu için kullandım. Bu ifade benim ifadem değil.

Kitaptan alıntı yapacak çok yer vardı. Hangisine burada yer vereceğimi bilemedim. Kitabın içeriğini yansıtmayan ama kitapta yer alan sadece şu dörtlüğü paylaşmak istiyorum:

Ne fareye kalır ne de bir file
Süleyman olsan da gene nafile 
Ben falan filanım diyen gafile
Dudak büküp güldü geçti ömrümüz...


Ve Son olarak da, bu kitabı okuyan kadınlardan yorum almak istiyorum. Acaba bir kadın gözüyle, sizin anlatan bu kitap ne kadar doğru ya da ne kadar saçma. Gerçekten çok merak ediyorum.


5 yorum:

  1. Bence yanlış bir ifade "Aptal" yani bu kitabı okuyor olduğun için gerçeklerden hebardar olduğun için aptal olmayacaksın demek istense de kitabı okumayanbazı kesim "Aptal" kelimesini bence yanlış anlayabilir. İlgi çekmek için yapılan bu tür satış oyunları hoşuma gitmiyor benim. Ama kadınlara yapılan haksızlıklar konusunda gerçkten ders kitabı niteliğinde olduğu ortada söylemlerine göre :)
    takipteyim..

    www.birsenle.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, o ifadeye ben de katılmıyorum. Tamamen reklam kokuyor ama yazarın diğer kitaplarına ve tarzına bakılınca "bu adam için normal" diyor insan.

      Ben her fikrini olmasa da genelini begendim. Herkes farklı şey alacaktır bu kitaptan :)

      Sil
  2. Kitabın adından dolayı sadece kadınların okuyacağını düşünerek hiç bakmamıştım. Ama arka planda erkeklere yazılmış demişsiniz. O zaman bakılmalı.

    YanıtlaSil
  3. gerçekten de kitap isimleri eğlenceliymiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle :) İnsan ister istemez tebessüm ediyor.

      Sil

Yorumlarınız bizim için çok değerlidir. Lütfen yorum yapın.