11 Ağustos 2017 Cuma

Bü Dünyadan Sadece Geçiyoruz


1992 yılı Eylül ayında, yurt dışından bir akrabamız bizim köye ziyarete gelmiş. Gelirken de yanında bir kamera getirmiş. Köyde bulunan eş-dost-akrabayı videoya alıp, yurt dışındakilere izletmek amacıyla yaklaşık 45 dakikalık bir kayıt yapmış. Bu kayıt yıllarca kamera kasetinde saklanmış. Daha sonra teknolojinin gelişmesiyle bilgisayar ortamına aktarılmış, bir DVD’ye yazılmış. Birkaç sene önce de bu DVD’nin bir kopyası da bize ulaştırıldı.

Videoda, 1993 yılında yani video çekildikten birkaç ay sonra vefat eden dedem, iki yıl önce vefat eden babaannem, çoğu şuan vefat etmiş olan akrabalarımız ve pek çoğu şuan yetişkin ve üstelik çocukları olan bebeklerin/çocukların görüntüleri var. Bu videoyu zaman zaman açıp izliyoruz. Ben video çekilirken henüz doğmadığım ve o günleri görmediğim için biraz uzak kalsam da ailem o günleri özlemle yâd ediyor.


Yakın bir zaman önce bir akrabamız bizi ziyarete gelmişti. Bu bahsi geçen videoda da o akrabamızın vefat etmiş olan annesinin, babasının ve kız kardeşinin görüntüleri var. Biz de o akrabamız eski günleri hatırlasın diye bu videoyu açtık ve hep birlikte bir kez daha izledik. Eskiler bu vesileyle rahmetle, özlemle bir kez daha hatırlandı, vefat etmiş olan anne-baba-kız kardeş-akraba ekranda görününce gözler yaşardı. Duygusal dakikalar yaşansa da bu uzun sürmedi. Netice de ölenle ölünmüyor ve hayat öyle ya da böyle bir şekilde devam ediyor.

Ben bu videoyu belki 5-6 kez izlemişimdir ama ayrıntılar hiç dikkatimi çekmemiştir. Bu videoyu izleyen akrabamız olan teyzenin daha ilk izleyişinde çok farklı şeylere hayret ettiğini, çok farklı şeylere dikkat ettiğini hayretle fark ettim.

Örneğin, video da bir kadının ellerinin ne kadar da kara olduğunu söyledi. Bunu da sıcakta güneş altında çalışmasına, sürekli iş yapmasına bağladı ve annem de buna aynı şekilde yorumlar yaparak katıldı. Ben bu videoyu 10 defa daha izlesem o kadının ellerinin biraz kara olduğunu, güneş yanığı ve köydeki işlerin yıpranmışlığı olduğunu asla göremezdim, asla fark edemezdim.

O teyze ve annem ve dahi ablam da bu ve benzeri birkaç yorumda daha bulundu. Gördüm ki yapılan yorumların hepsi de aslında geri planda olan şeyler hakkında. Yani kamera aslında bir yere odaklanmış, onu çekiyor ama videoyu izleyenlerin (kadın taifesi) dikkatleri hep başka şeylerde. Buradan şu sonuca vardım ki, kadınların bakış açıları çok farklı. Yani aslında kadınların farklı baktığı gerçeğini biliyordum ama bunun bir kez daha canlı şahidi oldum.

Açıkçası birazda kadınlar nasıl görüp, nasıl düşünüyor diye merak ettim. Yıllar önce çekilmiş bir videoda 4-5 saniyelik bir görüntü aralığında, bir kadının ellerinin kara olmasına dikkat eden kadın şuan, yani hayatın içinde nelere dikkat ediyordur gerçekten çok merak ettim (: Bu konuda bayan okuyuculardan yorum bekliyorum. Yanılıyorsam yahut haklıysam lütfen yorum yazınız (:

Videoyu izlerken dikkatimi çeken bir diğer şey ise yine aynı teyzenin yaptığı bir yorum oldu. Videodaki kişilerin çoğu şuan vefat etmiş oldukları için teyze: “Onlar da zamanında bizim gibi bu dünyada yaşadı. Onlar da gezdiler, yiyip içtiler, bu dünyada gün gördüler. Fakat şuan hepsi toprak oldu, yalan oldu.” Dedi.

Bu sözlerinde çok haklı olduğunu düşündüm. Bundan yaklaşık 24 yıl önce hayatta olan o insanların pek çoğu şuan toprak altında. Ve sanki hiç yaşamamış gibiler. Bizlerin de sonu öyle olmayacak mı? Hepimizin fotoğrafları, videoları, yaşanmışlıkları, anıları var. Yıllar sonra bizler vefat edince, birileri o görüntülere bakıp “yahu bunlar da yaşamış” diyecekler.
Gerçekten bu durum hem çok inanılmaz hem de en inandırıcı şekliyle hayatın gerçeği. Bu konu hakkında birisi kısa ve öz olarak şöyle demiş: “Unutmayın! Bu dünyadan sadece geçiyoruz.”

Öyle değil mi?

10 yorum:

  1. ah evet evet bunu arada hatırlamak lazım yaa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pergel örneği vardır, bilirsiniz belki. Pergelin bir ucu bir yere sabitlenir ve diğer ucuyla da her yer gezilebilir derler. Buna da öyle bakılabilir bence. Hayatın ortasına ölümlü olduğumuz fikrini alıp, diğer her şeyi yapabiliriz. Ölüm fikri hayatı yaşanmaz kılacak kadar gündemimizde olmamalı ama onu büsbütün de unutmamalıyız, sık sık hatırlamalıyız sanırım.

      Sil
  2. Öyle şeylere dikkat ediyoruz ki bence hayal dahi edemezsiniz. Bu görüpte söylediklerimizin yanında bir de söylemediklerimiz var. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu tahmin edebiliyorum ama dediğiniz gibi hayal dahi edemiyorum. Bir günlüğüne de olsa, hayata bir kadının gözüyle bakabilmek isterdim. (:

      Sil
  3. Eskilere bakınca en çok evlerin ne kadar değiştiğini görebiliyorum ben,eskiden evler mesela desen desendi ve her biri aşırı samimiydi,kadınlar beğendikleri kumaştan perde veya etek dikerdi evler yuva gibiydi.Soba mutlaka vardı veya sofralar daha mütevazi olurdu şimdilerde farklar ve değişiklikler başka yönde herşey birbirine çok benzer oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden yokluk, yoksulluk vardı ama dediğiniz gibi bir samimiyet vardı. Bu samimiyet hepsine yetiyordu. Şimdi her şey fazlasıyla var ama samimiyet yok. Hepsi bir olsa samimiyetin yerini tutamıyor.

      Sil
  4. Evet. Kadınların gereksiz ayrıntılara takıldıkları bir gerçek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayrıntılara fazlaca takıldıkları doğru ama gerekli mi gereksiz mi bilemiyorum gerçekten (:

      Sil
  5. ●Hanımların ayrıntıcı oluşu yada zihin dünyasının farklılığı fıtratla alakalı. Yani ister istemez o şekilde. Düşünün hanım bir annedir bir kardeştir, abladır belkide ama duygusaldır daha düşünceli daha ince fikirlidir erkeğe göre. Bunları yapabilmesi içindir belkide fıtratının detaycı olması.. kimbilir... {والله أعلم بالصواب }
    ●Lakin eğer insanları titizlikle incelerseniz büyük çaba ve kısa süreli bir detaycılıkla da olsa bunun nasıl birşey olduģunu anlayabilirsiniz diye düşünüyorum.Bu girişiminiz sonucu merakınızı giderebilmiş olabilmenizi umarım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sizin gibi düşünüyorum. Daha detaycı olmak kadınların fıtratında var. Bir erkek olarak bizim fıtratımızda bu kadar detaycılık olmadığı için bana garip geliyor bu durum. ve tabiki en doğrusunu Allah bilir.
      Dediğiniz şeyi de deneyeceğim inşallah. Bunu sürekli olarak yapamasam da bazen titizlikle ve kısa süreli detaycılıkla bakmaya çalışacam. Az da olsa anlarım, inşallah :)

      Sil

Yorumlarınız bizim için çok değerlidir. Lütfen yorum yapın.