4 Haziran 2017 Pazar

Yazı Fontu Yükleme

Yüklediğimiz yazı fontunun görünümü

Bilgisayara Yazı Tipi Yükleme

Kendim de az çok grafik tasarımıyla ilgilendiğim için biliyorum ki yazı fontları(tipleri) özellikle grafik tasarımcılarının çok işine yarıyor. Oluşturduğunuz görseli daha etkili ve güzel hale getirmek için farklı yazı fontları kullanmak büyük imkânlar sağlıyor. 


Yazı fontlarını nerede bulabiliriz ve bilgisayarımıza nasıl yükleyebiliriz?

Öncelikle internetten istediğimiz yazı fontunu bulmakla işe başlıyoruz. Burada önereceğim bir internet sitesi yok ama Google amcaya müracaat ederek “yazı fontları” gibi bir aramayla, farklı ve ücretsiz yazı fontu sunan pek çok siteyle karşılaşabilirsiniz. Bu konuda internet dünyası oldukça zengin bir içeriğe sahip. Çok farklı yazı fontu seçeneği sunuyor. Buradan hoşumuza giden ve kullanmak istediğimiz yazı fontlarını seçiyoruz ve bilgisayarımıza indiriyoruz. Bundan sonrası çok kolay.


Yazı fontu yüklemenin, benim bildiğim 3 farklı yolu var ki hepsi neticede aynı yere çıkıyor. Basitten zora doğru adım adım takip edelim.

1.Yöntem: Sağ Tıkla, yükle
İndirdiğimiz TrueType yazı tipi dosyası yani (.ttf) uzantılı dosyaya sağ tıklıyoruz ve yükle seçeneğine tıklatıyoruz. Bilgisayarımız yazı fontunu otomatik olarak kendisi yüklüyor.
Bunu çoklu seçimlerde de kullanabiliyoruz. Yani birden fazla yazı fontunu seçip, aynı yolu izliyoruz ve seçtiğimiz yazı fontları otomatik olarak yükleniyor.
1.Yöntem: Sağ Tıkla, Yükle Yöntemi

2.Yöntem: Aç ve yükle
Bu yöntemde de yüklemek istediğimiz yazı fontunu açıyoruz. Karşımıza yazı fontunun özellikleri ve nasıl göründüğünü gösteren bir ekran açılıyor. Açılan ekranın hemen sol üst köşesinde “yazdır” ve “yükle” butonları görünüyor. Buradan "yükle" butonuna tıklayarak yine yazı fontumuzu bilgisayarımıza yüklemiş oluyoruz. Bu yöntemle yazı fontları tek tek yükleneceği için bu işlem biraz uzun sürebilir.
2.Yöntem: Aç ve Yükle Yöntemi

3.Yöntem: Denetim masası, yazı tipleri
Burada bilgisayarımıza yüklemek üzere indirmiş olduğumuz yazı fontunu ya da fontlarını seçiyoruz. Seçilen fontları “kopyala” ya da “kes” seçeneğiyle seçiyoruz. Ardından, Başlat > Denetim Masası > Yazı Tipleri yollarını izliyoruz. Karşımıza bilgisayarımızın yazı tipleri dosyası açılıyor. Bu dosyanın içerisine kopyalamış olduğumuz yazı fontlarını yapıştırıyoruz. Yapıştırdığımız fontlar bilgisayar tarafından otomatik olarak yükleniyor.
Artık indirdiğimiz fontları kullanabiliriz.
3. Yöntem: Denetim masası > Yazı Tipleri

Dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Bu indirdiğimiz ve bilgisayarımıza yüklediğimiz yazı fontları yalnızca bizim bilgisayarımızda görünür. Yani bir Word belgesinde yahut başka bir metin belgesinde bu özel fontlarla yazı yazarsak bu sadece bize görünür. Bu dosyayı bir başkasına gönderdiğimiz zaman, karşımızdaki kişi bizimle aynı fonta sahip olmadığı takdirde bu yazıyı aynı fontta göremeyecektir. Ya karşı tarafın bilgisayarı bu belgeyi farklı bir yazı tipine çevirip öyle gösterecektir yahut göstermeyip hata verecektir. Bu yazı fontlarının özellikle grafik tasarımcıları tarafından kullanılmasının sebebi de budur aslında. Zira onların çalışmaları bir metin dosyası değil bir resim dosyasına dönüşür. O yüzden farklı fontları grafik tasarımcılar daha çok tercih eder.

Umarım işinize yarar. Benim zaman zaman çok işime yarıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için çok değerlidir. Lütfen yorum yapın.