23 Kasım 2017 Perşembe

Geçmişi Geride Bırakmak

herkes hata yapar, hata yapmak
“Kul hatasız olmaz” sözü ne güzel bir sözdür. Adeta kul olmakla hata yapmak arasında sıkı bir ilişki olduğunu vurgular.

Hepimizin bilerek ya da bilmeyerek, farkında olarak ya da olmayarak yaptığımız hatalarımız vardır. Benim de geçmişte pek çok hatalarım oldu. Fakat onları hata olduklarını onları yaparken değil de bugün fark ediyorum.

Geçenlerde yine aklıma yaptığım bazı hatalarım geldi ve kendi kendime epeyce üzüldüm.
Dilimde ve zihnimde “keşkeler” peş peşe sıralandı ama o hataları anımsamak bana üzüntü vermekten başka bir şey yapmadı. Geçmişe dönüp de o yanlışları düzeltmeye gücüm yetmedi, hiç birimizin gücünün yetmeyeceği gibi.

Bu düşünceleri yaşadığım günlerde bir kitapta kısa bir hikaye okudum. Hikaye adeta beni anlatıyor ve büyük bir ders veriyordu. Ben de sizinle paylaşmak istiyorum. Hikayeyi okuyunca bu konuda pek söze gerek kalmayacaktır.

Lisedeki bir öğretmen laboratuara bir şişe süt ile gelir. Masasının tam köşesine, herkesin görebileceği yere koyar. Öğrenciler süte bakıp dersle ne tür bir ilgisi olabileceğini merak eder. Birden bire öğretmen eliyle hızla iterek, süt dolu şişeyi lavaboya düşürüp şişeyi parçalar ve arkasından bağırır; ‘Dökülen sütün arkasından ağlamayın!’

Bütün öğrencileri, geriye kalanları görmeleri için lavaboya baktırır ve şunları söyler; ‘İyi bakın, çünkü bu dersi hayatınızın sonuna kadar hatırlamanızı istiyorum. O süt gitti. Lavabodan aşağı gittiğini görüyorsunuz. Dünyadaki hiçbir yaygara ve telaş bir damlasını bile geri getirmeyecek. Biraz dikkat edilseydi kurtarılabilirdi. Ama artık çok geç. Yapabileceğimiz tek şey unutup, bir sonraki deneye geçmekti.’

Üzülmek, yarının sıkıntılarından bir şey eksiltmez, sadece bugünün gücünü tüketir.

Zorluklara Karşı Kendini Ateşle, Cengiz Erşahin, Tutku yayınevi, sayfa: 90

Bu satırlar beni çok etkiledi ve önümde ufuklar açtı. Artık geçmişte yaşadığım ve şuan değiştirmeye gücümün yetmediği hatalarım için üzülmüyorum. Çünkü ne kadar üzülürsem üzüleyim elimden bir şey gelmiyor.


Geçmişte yaşadıklarımız kötü olaylar ve hatalar bizim için birer tecrübedir, onlardan ders çıkarmak için hatırlarız onları. Üzülmek için değil.


17 yorum:

  1. Geçmişte yaptığımız hatalar için yapılacak şeyler var aslında. Bunları tamamen unutmamak bir daha o hatalara düşmemeye çalışmak için gerekli olabilir. Eğer bu hatalar günahsa tevbe etmek gerek. Fakat biz insanlar çok unutkan oluyoruz. Aynı hatalara gözgöregöre düştüğümüz çok oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çok haklısınız. Günahları unutmamak gerekiyor. Benim anlatmak istediğim zihnimizi meşgul eden hatalar.
      Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Ne kadar açıklayıcı bir yayın olmuş. Okudukça okuyasım geldi

    YanıtlaSil
  3. Geçmişle ilgili sızlanılmaması gerektiğini hatırlattığınız iyi oldu son birkaç gündür keşkelerle kendi kendimi yiyormuşum. Teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Bin tasa bir borç ödemez" derler. Bazı şeyler için üzülmek gerçekten çok gereksiz. Sadece üzüntü bırakıyor geriye.

      Sil
  4. Peki geçmiş seni bırakacak mı ? Bazı hatalar var ki sürekli yüzleşmek zorunda kalıyorsun. En doğrusu olduğu gibi kabul ederek yaşamak. Ölüm-geçmiş gibi düşünerek ikisinin de çaresizliğe alışmak olduğunu idrak etmek. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hmm, sizinki de farklı bir yaklaşım olmuş. Bırakabildiklerimizi bırakmalıyız en azından (:

      Sil
  5. Bazı şeyleri de şeytan bilinçli olarak tabii ki hatırlatıyor.
    Öyle bir hatırlatma ki bunu yapması bile bizden kaynaklı oluyor.
    Nasıl?
    Şeytana kilit vermek demişti bir hoca..sen eskilerden hata/günah olan bor şeyi düşününce şeytan muhakkak bunun üzerinde yatırım yapmaya başlayıp vesvese vermeye başlıyor ve daha çok düşünüyorsun ve daha çok üzülüyor kahroluyor veya ARZULUYORUM bazı şeyleri şeytan da senin bu konu üzerindeki zayıf noktası tespit edince buna yatırım yapıyor hatırlatıyor bazen de Allah ile bile aldatıyor(Kur'an ayetidir).
    En güzeli tövbe etmek ve Allah'a havale teslim etmek kendimizi.
    Bazı şeyleri insanoğlu kavrayamaz üstesinden gelemez bu yüzden de her şeyde olduğu gibi Allah'tan yardım istemeli ve en doğruyu en uygun olanı verene bırakmalı.
    O da düşeni zaten yapacaktı.
    Allaha guvenmeliyiz.

    Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel ifade etmişsiniz ve çok haklısınız. Allah'a havale edip, ona bırakmalı. O bizden daha iyisini bilir.
      Teşekkür ederim.

      Sil
  6. Hikayenin güzelliği..
    Biz geçmişi bıraksak geçmiş bizi bırakmıyor. Gerçi biz de bırakmaya pek niyetli değilizdir belki de. Ama yine de sonucu değiştirmiyor tabi bu durum.
    Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette sonuç değişmiyor ama ruh halimizi etkiliyor (: geçmişi geride bırakmaya niyet etmek gerek sanırım.
      Teşekkür ederim (:

      Sil
  7. nasıl anlatmalıyım tam olarak bilmiyorum ama gene de söze bir yerden başlamak istiyorum..aslında yaptığımız hiç bir yanlış hata değildir (bence)..ne zaman hata olur biliyor musun? bu yanlışı tekrar yaparsan ona hata deriz :) ve unutmayalım ki bugün eğer bu durumdaysak ve bu yazıyı yaza biliyorsan tecrübelisin ve tecrübe kazanmışsın demektir..ve bilmiyorum ne kadar katılırsın ama hataların ne kadar geçmişte kalırsa kalsın onlarla yüzleş,ama asla gelecek için endişe duyma bugününü yaşa olur mu :)) ve her şey bir gün iyi olsun :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı bir açıdan bakmışsınız. Ne demek istediğinizi anladım sanırım (:

      Şu sıralar dediğiniz gibi yapıyorum. Geçmişte takılıp kalmıyorum. Her şeye rağmen yaşamaya çalışıyorum (:

      Sil
    2. karışık anlattım :) ama anlamana sevindim her şey gönlünce olsun inşAllah..

      Sil
    3. Allah razı olsun. Dilerim sizin de her şey gönlünüzce olur (:

      Sil

Yorumlarınız bizim için çok değerlidir. Lütfen yorum yapın.