2 Eylül 2017 Cumartesi

Kitap Listesi

Okumak Listesi

İlkokul ve ortaokul yıllarımda arkadaşlarımın ekseriyeti benim gibiydi. Yani kitap okumakla araları çok iyi değildi. Elbette çok iyi kitap okuyucuları vardı ama sayıları azdı. Bizler az kitap okuyanlar olarak sürekli bir arada olduğumuz için neler kaybettiğimizi anlayamıyorduk.

Liseye geçip de farklı insanlarla bir araya geldiğimiz zaman neler kaybettiğimi anlamış oldum. Zira bazı arkadaşlarım liseye gelene kadar pek çok kitap okumuşlardı ve onların hayata bakışlarıyla, konuştukları şeyler çok farklıydı. Okudukları kitaplardan edindikleri bilgiler onları çok geliştirmişti. Onlarla aramızdaki bu farklı üzülerek fark ettim. Ve kaybolan zaman için yapacak bir şey yoktu.


Yaz tatilinde bir gün vakit geçirecek bir şeyler arıyordum. Elime bir kitap geçti. Onu okumaya başladım. Serkan Özburun tarafından kaleme alınan “Bir İslambol Hayalhanesi” diye bir öykü kitabıydı. Kitaptaki öyküleri çok sevdim ve kısa bir süre içinde kitabı bitirdim. Bir kitabı okuyup bitirmenin, kitaptan lezzet almanın hazzını daha önceleri yaşamadığım için bu ilk kitap bende bir kıvılcım oldu. O günden sonra kitaplara ilgi duymaya, kitap okumaya, kitap satın almaya başladım. Bir süre sonra kitaplar vazgeçilmezim haline geldi. Hatta kendime küçük bir kitaplık bile oluşturdum (:

O yıllarda okuduğum kitapların listesini de yapıp çetele tutuyordum. Kaç kitap okudum, toplamda kaç sayfa okudum gibi bir liste yapıyordum. Bunu yaklaşık bir yıl kadar yaptım. Fakat daha sonra bu listenin bende olumsuz bir etki bıraktığını gördüm. Zira artık okumak için okumuyordum da listeye yeni bir kitap eklemek için okuyordum. Yani okuyor(muş) gibi yapıyordum. Bunun da bana fayda yerine zarar verdiğini görünce artık çetele tutmaktan vazgeçip, içimden geldiği gibi okumaya başladım.

Geçtiğimiz günlerde bu liste işine yeniden başladım. Ama iki farkla. Birincisi; artık listeye eklemek için okumuyorum. Okuduğum için listeye ekliyorum.
İkincisi okuyacağım kitapların listesini yapıyorum.

Daha doğrusu bu zamana kadar okumak istediğim kitapları hep bir yerlere not alıyordum ama hepsi bir arada değildi. Kimisi telefonumda kayıtlı, kimisi not defterine yazılı, kimisi aklımda derken dağınık bir haldeydi (: Şimdi hepsini bir araya getirdim. Ve nasip olursa okumak istediğim kitap listesini sizinle de paylaşmak istiyorum.

İşte Okuma Listem:

1- Karamazov Kardeşler – Dostoyevski
2- Savaş ve Barış – Tolstoy
3- Vadideki Zambak – Balzac
4- Büyük Umutlar – Charles Dickens
5- Babalar ve Oğullar – Turgenyev
6- Sefiller – Victor Hugo
7- Kırmızı ve Siyah – Stendhal
8- Dar Kapı – Andre Gide
9- Günlük – Andre Gide
10- Derviş ve Ölüm – Selimoviç
11- Çalıkuşu - Reşat Nuri Güntekin
12- Düzceli Mehmet – Halit Ertuğrul
13- Ayaklı Kütüphaneler – Dursun Gürlek
14- Hayvanlar Çiftliği - George Orwell
15- İtikattan İmana – İlhami Güler
16- Sona Ermek – Selim İleri
17- Düşünce Atlası – Nüvit Osmay
18- İnsan Mühendisliği - Nüvit Osmay
19- Gençlerle Başbaşa – Ali Fuad Başgil
20- Hayat Bilgesi – Mümin Sekman
21- Köpek Kalbi – Mihail Bulgakov
22- Kırdığımız Oyuncaklar – Sunay Akın

Okuduğum kitaplardan, izlediğim programlardan, kitap tavsiyesinde bulunanlardan, bloglardan derlediğim kitaplardan kendimce oluşturduğum liste bu şekilde.

Bir de geçtiğimiz günlerde Bir Yıldızın Hikayesi blogunda "İnsan Beynini Farklı Biçimde Etkileyen 10 Roman" başlıklı bir yazı okudum ve oradaki o 10 romanı da listeme ekledim. Onları buraya yazmıyorum ama bağlantı veriyorum. Dileyen oradan baksın. (:


Bu liste elbette bu kadar değil. Sizlerden gelecek tavsiyelerle büyümeyi bekliyor. Okuduğunuz, beğendiğiniz, okumamı istediğiniz ya da okumak istediğiniz kitapları yorum olarak yazabilirsiniz. Onları da listeme eklemekten ve zamanı geldiğinde okumaktan büyük mutluluk duyarım. (:

18 yorum:

  1. Benim de sizin gibi dağınık bir okunacak, izlenecek, yapılacak listelerim var. Hepsini bir araya toplasam çok iyi olacak.

    Sizlere iyi okumalar ve bayramlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düzenlemek iyi oluyor. Siz de en kısa sürede yaparsınız İnşallah.
      Teşekkür ederim. Size de iyi bayramlar :)

      Sil
  2. Çok güzel bir seçki. İyi okumalar, iyi bayramlar :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Önerilerinizle daha da güzelleşti :)
      Size de iyi bayramlar :)

      Sil
  3. Aynen benimde böyle bir listeye ihtiyacım var.Senden özenip bende yapacağım.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz de bir liste yaparsanız görmek, kendi listeme eklemeler yapmak isterim. Kolay gelsin :)

      Sil
  4. Bende okunacak ve satın alıanacak o kadar çok kitap var ki, liste yapmaya kalksam geçen zamanda tonla kitap okurum. Ama alınacak kitapları kitap sitelerinden favorilere ekliyorum. Tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, blogunuzu takip ediyorum. Sürekli yeni kitaplar alıyorsunuz. Sizin için bu liste işi zor olabilir.
      Önceleri ben de almak istediğim kitapları favorilere ekliyordum ama şu sıralar internetten alışveriş yapmak yerine kütüphaneden kitap almayı tercih ediyorum. O yüzden liste işimi kolaylaştırıyor. :)

      Sil
    2. Kış döneminde oğlumla kütüphaneden de alıyorum ama her an istediğin kitabı maalesef bulamıyorsun. Hazır eylül ayı gelmişken kütüphanelere de uğramak lazım :)

      Sil
  5. bu listedeki klasikler çok iyi tabii. ben de tolstoy ve balzak hayranıyım. diğer yerli yazarları duymadım. bi bakayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klasik yazarları belli yıllarda yeniden okumak gerektiğini düşünüyorum. Her okuyuşta insana yeni şeyler katacaklarına inanıyorum.
      Bir de bu listeyi hazırlarken üzüldüm biraz. Zira önerilen kitapların başında genelde yabancı yazarlar yer alıyor. Bizim bu konuda eksik olduğumuzu ya da yeterince tanınmadığımızı düşünüyorum.
      Buradan kendine yeni kitaplar keşfetmen beni de mutlu eder Deep (:

      Sil
  6. Çok fazla klasik içeriyor. Keşke araya çerezlik niyetine kitaplar eklemiş olsaydınız sıkılma oranınız daha düşük olurdu. Keyifli okumlar. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız ama durum biraz şöyle ki; bu kitaplar listedeki kitaplar. Yani bir de liste dışı kitaplar var. Kütüphaneye gittiğim zaman öncelikli olarak bu kitapları alıp okumak istiyorum. Ama bunlar dışında da gözüme çarpan, hoşuma giden kitaplardan da mutlaka alıyorum. O yüzden araya sıkıştırıyorum çerezlik kitaplar :)
      Teşekkür ederim.

      Sil
  7. Okunacaklar listesi bende tutuyorum, dağınık şekilde tabi.
    Güzel kitaplardan oluşan bir liste sizinki.
    Keyifli okumalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :)
      Yazıda da belirttiğim gibi listem büyümeyi ve daha da güzelleşmeyi bekliyor. Sizin listenizi de görmek isterim. Size de keyifli okumalar :)

      Sil
  8. Sanıyorum aramıza yeni katıldınız ya da ben sizi yeni fark ettim :) Blogunuz hoşuma gitti :) Tabi ki takipteyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Yaklaşık 4 aydır buralardayım. Ben de blogunuzu yeni keşfettim ve ilgimi çekti. Yazılarınızı müsait olduğum ilk zamanda okuyacağım inşallah (:

      Sil

Yorumlarınız bizim için çok değerlidir. Lütfen yorum yapın.